23 Haziran 2020 Salı

Kars ve Ani Harabeleri.

   Ani Antik Kenti Kars’tan 42 kilometre uzaklıkta olan Ocaklı Köyü’nde yer alan bir antik şehirdir. Anadolu’nun giriş kapısında Ermeniler tarafından 10. Yüzyılda inşa edilmiştir. Bu kent Anadolu’nun en zengin, en büyük ve etkileyici bölgesi olarak tarihin sayfalarına kazınmıştır. Ayrıca Doğu ekspresi hakkında makalemizi de okumanızı tavsiye ederim.

   Şehrin inşa emrini Belgradlı Kral Aşot vermiştir. Yapı hem bir kale hem de bir şehir olarak tasarlanmıştır. 11. Yüzyılda kent en iyi dönemlerini yaşamıştır. Şehir ipek yolunun üzerine inşa edildiği için şehir bir ticaret şehridir aynı zaman da ki ticaret şehri olmasından mütevellit ne kadar çok savaşa ve yıkıma maruz kaldığını tahmin etmek zor olmayacaktır elbet. Ayrıca ticari önemini bir kenara bırakırsak, kentin birçok yazıt ve kitabede “Binbir Kilise Kenti” olarak geçmesi de şehrin dini önemini bize açıkça ifade etmektedir. Ani’de Hristiyanlar açısından manevi öneme sahip olan Meryem Ana’ya adanmış çok büyük bir katedral bulunmaktadır. Ayrıca Hristiyanların kutsal kitabı İncil’in ilk dört bölümünün yazarları olan Matta, Markos, Luka ve Yuhanna’ya adanmış insan, aslan, doğa ve kartal figürleri kiliseleri süslemektedir.

   Ayrıca şunu da belirtmek isterim ki eğer bir gün Ani’ye veya Kars’a gitmeye karar verirseniz sizlere tavsiyem yanınızda bir rehber bulundurmanızdır. Bu sayede hem bölgeyi çok daha iyi tanıyacak hem de en temel ihtiyaçlarınız olan yeme-içme gibi hizmetleri bulmakta sorun yaşamayacaksınız. Rehber olarak Sayın Bilal Çağatay Erentürk’ü tavsiye ederim. Kendisi tecrübeli bir rehber ve bir yazardır. Kendisine Erzurum rehberi başlığı altında da internette görmeniz mümkündür. Kendisine bu telefondan ulaşabilirsiniz. 0533 517 98 59

  Dini açıdan öneme sahip bir bölge de Malazgirt Meydan Muharebesi’nden sonra yaptırılan Ebu Menuçehr Camii bölgenin İslam açısından önemini de yansıtmaktadır. Bu camii aynı zamanda Türklerin Anadolu’ya yaptırdığı il camiidir.

   Son olarak değinilmesi gerekirken şey de Zerdüştlerin yani ateşe tapanların ilk mabedi olan Ateşgede Zerdüştlerin açısından büyük öneme sahiptir. Bu mabet Zerdüştlerin Anadolu’daki ilk tapınağıdır.

   Bölgede yapılan kazılardan yola çıkarak şehrin alt yapısının MÖ 900’lerde Urartuların döneminde hazırlandığı ortaya çıkıyor. Ayrıca şehrin ismi olan Ani, Urartuların yer tanrıçasının adından gelmekteymiş. Şehrin bulunduğu yükseltinin altı ve vadi tabanlarındaki mağaralarsa MÖ 4500 yılından beri mezar alanı olarak kullanılmaktaymış.

   Şehrin defalarca askeri açısından zapt edilmiş olmasına karşın, şehir her defasında yeniden toparlanarak yeniden ayağa kalkmıştır. 1064 yılında Doğu Roma İmparatorluğu diğer adıyla Bizans İmparatorluğunun yönetimindeki Ermenilerin idaresinde kalmıştır. Bu tarihten sonra kronolojik sıralamayla şehre Selçuklular, Gürcüler, Moğollar ve Osmanlılar egemen olmuştur. Şehir 16. Yüzyıla kadar önemini korumuş olsa da zamanla gerçekleşen coğrafi keşiflerin bir sonucu olarak ipek yolunun önemini yitirmesinin bir sonucu olarak ticari değerini yitirmiştir.

   Bu önemin yitmesi ve Osmanlının 1575 yılında Kars’ta bulunan kaleyi merkez ilan etmesinin bir sonucu olarak şehir terk edilmiş ve ardından 16. Yüzyılın sonuna doğru kuvvetli bir depremden sonra şehirdeki birçok yapı helak olmuştur.

   Bu tarihten sonra şehirdeki yaşam tamamen sona ermiştir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder