25 Haziran 2020 Perşembe

Kars'ın En Güzel Yönleri ve Tarihi.

   Güzel ülkemizin kurulduğu topraklar olan Anadolu gerek tarih öncesi dönemlerde gerekse tarihi dönemlerde birçok medeniyet bu topraklarda yaşamış, bu sayede Anadolu’muz ciddi manada çok kültürlü bir yapıya bürünmüştür. Ayrıca ani antik kenti'nde görülebilecek yerler yazmış olduğumuz yazılarımızı da okumanızı tavsiye ederim.

   Özellikle birçok medeniyetin zaman zaman Anadolu üzerinde kurduğu devletler ve topluluklar sayesinde Anadolu’daki bu topluluklar kültürel etkileşimde bulunmuştur. Bunun da bir sonucu olarak bu kültürler arası etkileşimin sonucu olarak

   Bugün sizlere Anadolu’muzun en güzel doğu şehirlerimizden birisi olan Kars’ı tanıtarak sizlere bu şehrin güzelliklerinden bahsedeceğim. Kars tarih boyunca doğuyla batıyı birbirine bağlayan bir sınır kasabası olmasından dolayı, birçok defa çeşitli devletlerin mihrak girişimlerine şahit olmuş ve zaman zaman da maalesef ki bu girişimler başarılı olmuştur.

   Bunlardan en çok bilineni 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nın bir sonucu olarak Kars’ın Rus hakimiyeti altına girmesidir ki, bu tarihten itibaren Kars yaklaşık olarak 41 yıl boyunca Rusların elinde kalacaktır.

    Ayrıca arada değinmek istediğim bir konu daha var ki, oldukça önemli. Özellikle konu ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesi olduğunda buraların oldukça karışık bir yapısı olduğunu unutmamak gerekir. Bu yüzden sizlere tavsiyem bu bölgelerde bulunan herhangi bir şehre gidecekseniz. Bir rehber öncülüğünde gitmenizdir. Bir rehber sayesinde hem bölgenin tarihini en ince ayrıntısına kadar öğrenme fırsatı edinirken hem de en temel ihtiyaçlarınız olan konaklama gibi şeyleri karşılamak için konumlar bulmakta zorlanmayacaksınız. Rehber olarak Bilal Çağatay Erentürk’ü tavsiye ederim. Kendisi oldukça deneyimli bir rehber olmasının yanı sıra bir yazardır da. Kendisine bu telefon numarasından ulaşabilirsiniz. 0533 517 98 59 Son olarak şunu da belirtmeliyim ki internette Kars’ta gezilecek yerler başlığı altında da Bilal Çağatay Erentürk’e rastlayabilirsiniz.

   Şehrin Rusların egemenliği altında bulunduğu bu dönem boyunca şehirde Rusların inşa ettiği yapılar şehri Rus mimarisiyle tanıştırmıştır. Günümüzde bile Kars Valiliği gibi önemli devlet makamları Rusların daha önceden inşa etmiş olduğu bu binalarda görevlerini yürütmektedir.

   Yıl 20. Yüzyıla geldiğinde ise Kazım Karabekir Paşa komutasındaki ordu tarafınca Kars yeniden Türk toprağı haline getirilmiştir. Birkaç yıl sonrasında da Moskova Antlaşması ile şehir resmen Türk Toprağı haline gelmiştir.

   Kars aynı zamanda eğitim, sanat, edebiyat gibi alanlarda oldukça önemli bir şehrimizdir. Şehirde bulunan Kars Devlet Konservatuarı sayesinde ülkemize değerli sanatçılar yetiştirilmektedir. Aynı zamanda şehirde bulunan yoğun öğrenci nüfusu da şehri her daim canlı tutan unsurlar arasındadır.

    


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder