16 Haziran 2020 Salı

İlkel İnternet Koşulları.

   Günümüzde web sayfaları reklamcılık açısından bir lüks değil gereklilik oldu adeta. Bunun şöyle ifade edelim. İnsanların her şey için internete baktıkları bir dönemde yaşıyoruz ve interneti düşündüğümüzde içerik açısından bizlere her şeyi sunabilme kabiliyetine sahip. Bu yüzden artık insanlar artık ne hizmete ihtiyaçları olursa olsun ilk baktıkları yer internet oluyor. Sonuçta dışarı çıkıp insanlarla vakit harcamaktansa internete girerek çok kısa bir zaman diliminde bütün aradıkları şeyi bulabilirken insanlar neden interneti kullanmasın. Her yönden oldukça pratik bir çözüm.

   İnternetin tarihçesine biraz göz atalım isterseniz. İnternet ilk olarak 1969 senesinde Amerika’da bir üniversitede 4 öğrenci tarafından yerel ağ olarak kurulmuştu ki o dönemin şartlarına göre bu bile bir mucizeydi. O günün şartlarında kurulmuş bir internetten verim beklemek elbette saçma olacaktır.

   Günümüzden yıllar yıllar önce ne ağ yönetim sistemleri, ne arama motorları ne de alan adları vardı dolayısıyla interneti kullanmak bir işkenceydi adeta. Örneğin internet sitesi kurmak gibi bir içerik aradığınızı varsayın bunu size sağlayabilecek her hangi bir arama motoru olmadığı için tek şansınız daha önceden web sayfalarının IP numaralarına göre oluşturulmuş karmakarışık listeleri bakmaktan başka hiçbir çareniz yok ki bu listelerde aradığınızı bulacağınızın da garantisi yok. Az önce de belirttiğim gibi alan adları da olmadığı için web sayfalarına giriş yapmak için IP numaralarını kullanmaktan başka çareniz yok. Örneğin web sayfası ile ilgili bir içerik aradığınızda tek seçeneğiniz bu karmakarışık listeler.

   Yıl 1990’lara geldiğinde ise birçok sermaye sahibinin bu teknolojiyi fark etmesi sebebiyle internet bu yıllara geldiğimizde tüm dünyaya yayılmış olmasa da azımsanamayacak bir ölçüde yaygınlaşmıştı. Ayrıca bu tarihlere doğru artık yavaştan arama motorları, ağ yönetimi gibi konular ortaya çıkmaya başladı ki takdir edersiniz ki internetin günümüzdeki temelleri yavaşça şekillenmeye başladı.

   Belki o dönem çok detaylı bir indeks sistemine sahip değildi arama motorları fakat en azından web tasarım fiyatları gibi sorguları anlayabilir hale geldi ve bu aşamadan sonra zaten internet gün ve gün gelişmeye devam etti. Her nereden bakarsak bakalım internet artık vazgeçilmez bir teknolojidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder