27 Haziran 2020 Cumartesi

Kars'a Gittiğinizde Yaşayacağınız Şaşkınlık İfadesi.

   Güzel ülkemin güzel bir sabahından ülkemin güzel insanlarına selamalar dilerim. Hepinizin de bildiği gibi yaşadığımız böğle yani Anadolu itibariyle birçok kültür ve ırkın tarih boyunca gerek tarih öncesi gerekse tarihi dönemlerde tesiri altında kalmış bulunuyoruz.

   Bugün sizlere Doğu Anadolu’nun güzel şehirlerinden birisi olan Kars’tan bahsedeceğim. Bu sayede eğer bir gün ülkemizin doğu bölgelerine gitmeye karar verirseniz bir fikir sahibi olacaksınız. Ayrıca eğer vaktiniz olursa bu makalemizden sonra çifte minareli medrese olan makalemizi de okumanızı şiddetle tavsiye ederim.

   Kars tarih boyunca doğuyla batıyı birbirine bağlayan bir kapı görevi görmüştür. Gerek tarih öncesi dönemlerde gerekse tarihi dönemlerde birçok topluluğun sahip olmak istediği bir bölge olup bunun uğruna nice insanların öldüğü bir şehirdir Kars.

   Belirtmek istediğim özellikle önemli bir konu vardır ki o da şudur. Doğu Anadolu Bölgesi tarih öncesi çağlardan tutun da tarihi dönemlere kadar birçok topluluğun yapmış olduğu bina, yapı ve eserlerle donatılmış bir haldedir ki bu kadar çok topluluğun birbirinden farklı olan eserlerini bir araya getirdiğinizde ve bölgenin coğrafi şartlarını da göz önünde bulundurduğunuzda ortaya oldukça karmakarışık bir şehir planlaması çıkıyor. Yani uzun lafın kısası Doğu Anadolu Bölgesi’ne dahil olan şehirlerde yolunuzu bulmakta epeyce zorlanabilirsiniz. Bu yüzden yanınızda bir rehber bulundurmanız her açıdan daha iyi olacaktır. Rehber olarak deneyimli bir rehber ve yazar olduğuna inandığım Bilal Çağatay Erentürk’ü tavsiye ederim. Kendisine bu telefon numarasından ulaşabilirsiniz. 0533 517 98 59 Ayrıca internetteki diğer platformlarda da rehberimize Kars’ta gezilecek yerler başlığı altında da ulaşabilirsiniz.

   Kars’ın özellikle coğrafi keşiflerden önceki en önemli görevi İpek Yolu olarak tabir ettiğimiz ticaret yolunun üzerinde bulunan bir şehir olmasıdır. Bu yönden baktığımızda ipek yolunun üzerinden ticaret yapan kervanlar bu şehre uğrayacak ve mallarını da elbet buralara getirecektir.

   Bu da Kars’ı ekonomik açıdan önemli bir merkez haline getirdiği gibi aynı zamanda doğuyla batının birleştiği bir nokta olması itibariyle baktığımızda askerî açıdan oldukça önemli bir bölge olduğunu düşünebiliriz.

   Bizim tarihimiz açısından baktığımızda özellikle 1877-1878 Osmanlı Rus Harbi’nin bir sonucu olarak Kars, 40 yıl sürecek olan bir Rus egemenliği altına girmiştir. Rusların bu topraklarda hüküm sürdüğü yıllar boyunca şehre Rus mimarisini çok etkili bir şekilde taşımışlardır.

   Örneğin günümüzde bile Kars Valilik binası Rus egemenliği döneminde yapılmış olan bir binada faaliyetlerini yürüttüğü gibi bu şehirdeki binalardan sadece bir tanesidir. Şehirde Rus mimarisine göre tasarlanmış oldukça fazla bina mevcuttur.

   Kars tarihi boyunca sanat, edebiyat gibi alanları hiçbir zaman önemsemez bir tavır göstermemiş daima bu alanları desteklemesiyle ön plana çıkmıştır ki günümüzde de Kars’ta bulunan Kars Devlet Konservatuarı bunu destekler nitelikteki en iyi kanıttır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder