15 Ağustos 2020 Cumartesi

Çıldır rehberi

   Anadolu toprakları tarih boyunca iki kıtanın arasında bulunması sebebiyle hem bir köprü hem de bir kültür merkezi olmuştur. Anadolu üzerinden ta ki coğrafi keşifler olarak nitelenen tarihi olaylara kadar önemli bir ticaret yolu olan İpek Yolu’nun üzerinden geçmesi sebebiyle tarih boyunca birçok dönem önemli bir ticari merkez rolünü üstlenmesiyle beraber iki kıtanın arasındaki köprü olmasıyla sebebiyle tarihin birçok döneminde göçler alarak kültürel açıdan nasıl bir karmaşa olduğunu bir kez daha vurgulamıştır.  Ayrıca Palandöken konulu makalemizi de okursanız memnun oluruz.

   Elbette ki özellikle Osmanlı döneminde 72 millet olarak tabir edilen bu coğrafyanın çok doğal bir şekilde her daim iyi işleyen ve bölgede bulunan çoğunluk nüfustan azınlık nüfusa kadar herkes için uygun bir kanuni nizama sahip olması gerektiği inkâr edilemez.

   Fakat özellikle Bizans İmparatorluğu döneminde bu tarz bir yönetim bir yana Bizans halklara çok ağır vergiler uygulamış, halkalara çok ağır zulümlere maruz bırakmıştır. Bunun en önemli örneği Bizans’ın zamanında Ermeni halklarına karşı yaptığı soykırımlar buna en güzel örnektir.

   Elbette böyle bir ortamdaki halkların yüzyıllarca Bizans iktidarı altında ezildiği bir ortamda en ufak bir fırsatı bile gözden kaçırmayacağını bilmek gereklidir. 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi’nden sonra akın akın Anadolu’ya göç eden Türkler Anadolu halklarına bir ilaç gibi gelmiştir desek de Türklerin Anadolu’ya kök salmasını sağlayan aslında bir devlettir.

   Ayrıca eğer bir tur rehberine ihtiyacınız varsa sizlere Bilal Çağatay Erentürk’ü tavsiye ederim. Kendisine bu telefondan ulaşabilmeniz mümkündür. 0533 517 98 59 Ayrıca çıldır rehberi başlığında da bu rehbere rastlayabilirsiniz.

   Anadolu’da iki tane Türk devleti kurulmuştur. Bunlardan birisi olan Anadolu Selçuklu Devleti ise bizim asıl konumuzdur. Anadolu Selçuklu Devleti Türklerin Anadolu’ya kök salmasını sağlamıştır. Zamanında Bizans’ın uygulamadığı ve yaratmadığı kanunları yaratması bir yana halkın oldukça yararına olabilecek bir sürü girişimde bulunmuşlardır.

   Bunlardan bazıları kervansaraylar, ibadethaneler, gibi oldukça önemli yapılar Anadolu’nun her yerine yayılarak her bir şekilde Anadolu’ya güzel bir altyapı oluşturmuşlardır.

   Anadolu Selçuklu Devleti’nin merkezi otorite olarak zayıflayarak zamanla devletin yıkılmasından hemen sonra kurulan Osmanlı Beyliği de çok kısa bir zaman zarfında imparatorluk haline gelerek ikinci bir devlet kurmuşuzdur. Bu yüzden Türklerle beraber Anadolu halklarının özgürlüğe ve adalete kavuştuğunu söyleyebiliriz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder